Roskilde

 
 

Den 9. august 2008 var en ekstra spændende dag i Roskilde. Byen var festklædt til modtagelsen af  vikingeskibet Havhingsten af Glendalough. Efter et ophold i det irske nationalmuseums gård i et lille års tid sejlede Havhingsten ud fra Dublin med kurs mod Roskilde den 29. juni.


The Sea Stallion from Glendalough er det engelske navn på Havhingsten fra Glendalough.


Det 30 meter lange vikingeskib fra 1042 blev bygget i Dublin og tre årtier senere sænket i en sejlrende som en del af Roskildes forsvarværker. Måske sejlede det prægtige skib oprindeligt fra Dublin til Roskilde for at hente hjælp hos kongen Svend Estridsen (1020-1074) til kampen mod fjenderne i Irland. Kong Svend valgte dog at støtte kampen mod normannerne i England i stedet for.


I 1962 blev det fundet sammen med fire andre skibe på bunden af Roskilde Fjord ud for Skuldelev. Det tog Vikingeskibsmuseets 6 bådebyggere 4 år at konstruere verdens største kopi af et vikingeskib. Kopien af “Skuldelev 2” blev navngivet af Dronning Margrethe og søsat i Roskilde den 4. september 2004.


Havhingsten forlod Roskilde med en besætning på 65 entusiastiske mænd og kvinder af blandet herkomst og nationalitet den 1. juli 2007. Turen gik over Norge via Orkneyøerne til Skotland for at slutte i Dublin den 14. august.


Skibet er opkaldt efter et af de smukkeste og mest berømte kulturlandskaber i Irland. Glendalough kommer af Gleann dà locha - den snævre dal med de to søer.


Besøgscentret i Glendalough viser, at vikinger gentagne gange angreb dette rige kristne miljø. På enkelte gravstene ses spor efter vikingetiden. Da vikingerne angriber Irland på plyndrings- og slavetogter fra 795, har Irland allerede været kristent i 350 år. Fra 841 overvintrer vikinger i deres fort i Dublin. De grundlægger en lang række byer i Irland og udbygger landets kontakt og handel med omverdenen. Vikingerne var iøvrigt de første til at slå betalingsmønter i Irland. På den stilfærdige side kan det tilføjes, at irere af vikingeæt virker stolte af deres fortid. Der synes i det hele taget at være en positiv opmærksomhed omkring vikingerne i Irland, måske endda mere end i Danmark.


Havhingsten returnerede til Roskilde syd om England og op langs den jyske vestkyst.


Jeg vil ikke undlade at anbefale en tur rundt i hyggelige Roskilde, Københavns moder, med et smut ned til fjorden og det dejlige Vikingeskibsmuseum.





                                                           Lidt facts om Havhingsten



                                    Længde: 30 meter                                                  7.000 jernnagler              


                                    Bredde: 3,80 meter                                                 2.000 meter tov


                                    Dybgang: 1,2 meter incl. ror                                    300 egetræer


                                    Vægt: 8,3 tons, ex. mast, rig, årer


                                    Sejlareal: 112 kvm.


                                    Årer: 60


                                    Besætning: 65




www.vikingeskibsmuseet.dk   www.havhingsten.dk    www.visitroskilde.com


www.visitdublin.com   www.discoverireland.com


© Johnni Balslev


 
Tilbage til menuen!Forside.html